Satranç kim tarafından bulunmuştur? - Satranç - Bilgeküpü

Satranç kim tarafından bulunmuştur? - Satranç - Bilgeküpü


Satranç

Satranç, kesin tarihi bilinmese de yaklaşık 1500 yıl önce Hindistan'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. O dönemde oyunun adı "chaturanga" idi ve savaş stratejilerini simüle etmek için kullanılıyordu. Oyunun ilk hali günümüzdeki satrançtan farklıydı, ancak bazı benzerlikler de vardı. Örneğin, taşlar kral, vezir, fil, at, kale ve piyon şeklindeydi ve amaç rakibin kralını mat etmekti.


Daha sonra oyun Pers İmparatorluğu'nda ve İslam dünyasında popülerlik kazandı ve bu sırada bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin en önemlisi vezir taşının gücünün arttırılmasıydı. Böylece vezir, kralı korumak için daha önemli bir role sahip oldu ve oyun daha stratejik hale geldi. Bu yeni versiyonu "şatranç" olarak adlandırıldı ve bu isim Avrupa'ya yayıldı.


Satranç, Avrupa'da 15. yüzyılda popüler hale geldi ve oyunun modern kuralları o dönemde belirlendi. Bununla birlikte, satranç hala evrim geçirmekte ve birçok yeni strateji ve taktik ortaya çıkmaktadır. Bugün satranç, dünya çapında popüler bir oyun ve bir spor dalıdır. Birçok ülkede satranç turnuvaları düzenlenmekte ve birçok oyuncu profesyonel olarak satranç oynamaktadır.


Satranç Tarihi


Bilgekupu.blogspot.com


Satranç kim tarafından bulunmuştur?, Satranç Blgeküpü, satranç kim bul muştur, satranç oyunu, satranç kaç yılında bulunmuştur, satranç tarihi