DÜZENLİ KİTAP OKUMANIN FAYDALARI
Yapılan araştırmalar sonucunda, kültür ve refah seviyesi yüksek medeni toplumların diğer toplumlara göre daha fazla okumuş olduğu ortaya çıkarılmıştır. Kişinin dünyaya olan bakış açısı, global düşünebilme, hayal gücü, yaratıcılık, sorumluluk, araştırma, empati gibi yeteneklerini geliştiren ve tüm bunların sonucunda her seferinde farklı bir şey öğreten kitap okumanın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Kişinin sadece kendisini geliştirmek için değil aynı zamanda kişinin sağlığına da önemli faydalar sağlamaktadır.
Düzenli kitap okumanın faydaları şöyle ifade edilmektedir,
Kelime dağarcığını geliştirir.
Odaklanmayı kolaylaştırır ve güçlendirir.
Yazılı ve sözlü ifade yeteneğini geliştirir.
Hafızayı güçlendirir.
Empati kurabilme yeteneğini geliştirir.
Zekâ kapasitesini arttırmaktadır.
Bilgi birikimini ve yaratıcılığı arttırmaktadır.
Unutkanlığı kontrol altına almaktadır.
Düzenli Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Kişinin kendisini geliştirmek ve hayata farklı bir şekilde bakabilmek için olmazsa olmazı kitap okuma alışkanlığı kazanmaktır. Hatta çoğu ünlü girişimciye göre başarının temel sırlarından biridir. Örneğin gençlik yıllarında günde yaklaşık olarak 10 saatini kitap okumaya ayırdığını söyleyen ve bilim kurgu hayranı olan Elon Musk, “Kitaplar ve sonrasında ailem tarafından büyütüldüm.” demiştir.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise iki haftada en az bir kitap okumaya çalışıyor ve kitap okumanın önemini, “Kitaplar bir konuyu tam anlamıyla keşfetmemizi sağlar.” şeklinde ifade etmektedir. “Her kitap keşfedilecek yeni bilgi yolları açar.” diyen Bill Gates ise senede 50 kitap okuduğunu ifade etmektedir.
Okuma alışkanlığı oluşması ve sürdürülmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar kısaca şöyledir: Kişi öncelikle ince kitaplardan başlamayı tercih etmelidir. Bu doğrultu da okuma listesi hazırlanmalıdır. Okumanın kişiye getireceği, çok yönlü artılara odaklanmalıdır. Bir alışkanlık, ısrar etmekle ve sürekli yapmakla kazanılır. Okuma konusunda, kişinin kendisine söz vermesi ve bunu inatla sürdürmesi gerekmektedir. Kişi kitap okumaya, kendisine ilginç gelen bir konudan başlamalıdır ki, kitaba olan ilgisi uyansın ve ona karşı istekli olabilsin. Kişinin okuma alanını belirlemesi ve günde kaç sayfa okuyacağına karar vermesi gerekmektedir.
Günde Ortalama Kaç Sayfa Kitap Okunmalıdır?
Kitap okumak uzun bir yolculuğa çıkmak gibidir. Uzun menzilli bir seyahat imkanı sunar. Bu dünyada insana niçin yaşadığını öğretir. Kişinin düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi için günde ortalama 20-30 sayfa kitap okumalıdır. Aynı zamanda bu durum okunan kitaba ve okuyan kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kitap okumayanlar veya yeni okumaya başlayacaklar bunu yaptığında hayatlarındaki değişimi fark edeceklerdir.